Giron Sámi Teáhter | Current News

Deh!

Tre barn.
Tre barn. Tre liv.
Tre barn. Tre liv. Ett möte.

Detta möte är till synes en slump men det visar sig att det gömmer sig oanade möjligheter och krafter i den grupp som ofrivilligt bildats. De livsöden, de trauman som barnen bär med sig var i själva verket en förberedelse för det uppdrag som väntar – att förändra världen.

Vi får följa dem innan mötet. Vi får vara med under mötet. Vi får se hur tre barn som trodde sig vara ensamma och kände sig lite tilltufsade blir en superhjältetrio och tillsammans tar sig an tillvaron.

Demokratiskt och helande samtal, Stockholm 4 maj

Ett samtal om kolonisering, om hur det är att leva i och överleva kolonisation. Vad har hänt historiskt? Vad händer i dag – görs något för att åtgärda missförhållandena? Kan vi – de koloniserade och kolonisatören – bryta oss loss från övergreppen?

Samtalet förs mellan teaterchef och initiativtagare Åsa Simma, Matti Berg, talesperson i gruvfrågor, miljöaktivist och vann Girjas-målet om landfrågor mot svenska staten, Anne Siviken, psykolog på samiska SANKS, ett nationellt kompetenscenter för psykisk hälsa och Kenneth Haetta, journalisten som avslöjade de systematiska sexuella övergreppen i Sápmi.

Unga Klara – Sergels torg 7
Föreställningen spelas 4, 5 och 6 maj. Samtalet äger rum 4 maj. Information, reservation av plats till samtalet, mingelmat och biljettköp via ungaklara.se (karta).

Demokratiskt och helande samtal, Umeå 11 mars

Föreläsning om samers psykosociala hälsa och ett demokratiskt och helande samtal – Umeå med Petter Stoor och Åsa Virdi Kroik.

Umeå – Folkets hus, Skolgatan 59, lördag 11 mars, 2017, klockan 13.00–15.00. Ingen föranmälan behövs. Träffen är kostnadsfri. Välkommen.

Petter Stoor inleder och berättar om sin rapport om samers psykosociala ohälsa och funderar över begreppet terapeutisk aktivism, därefter följer ett samtal, som tar sitt avstamp i föreställningen CO2lonialNATION och modereras av Åsa Virdi Kroik, som ett sätt att lyfta demokratiskt helande där besökarna inbjuds att samtala kring dessa teman.

Samtalen sker med koppling till, men fristående från, föreställningen CO2lonialNATION – en dokumentärteater som spelas på Väven fredag 10 mars.

Petter Stoor är doktorand på SANKS (Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus) och doktorand på SSHF (Senter for samisk helseforskning) på UiT, föreläser kring sin rapport Kunskapssammanställning om samers psykosociala ohälsa och funderar över begreppet terapeutisk aktivism som ett sätt att förstå hur, och agera kring, de problem rapporten belyser, något som visar sig i samisk aktivistisk konst och kultur”. Moderator är Åsa Virdi Kroik, författare och forskare.
Next page >