Med cirkus som tema och med hjälp av trollkarlen, clownen och akrobaten närmar vi oss våra samiska språk. Att vara nybörjare blir lite lättare om språket är en lek med utrymme för tabbar och tokigheter. Hur gör lindansaren när hon böjer verb? Vad gör clownen när han säger fel? Var i kroppen sitter sorgen över att inte kunna sitt språk? Hur kan sorg låta och se ut?

Här bjuds två hela dagar i Språkcirkusens värld med lek, breakdance, jonglering och ritt på käpprenar.

Av och med: Patricia Fjellgren, Siri Hamari och Erik Rosales
Produktion: Giron Sámi Teáhter
Med stöd av Nordisk Kulturkontakt


Fakta:

Språkcirkusen är för barn, mellan sex och elva år, som tillsammans med en clown, en mediaperformer, en samisk språkarbetare och en skådespelare får vara med om två dagar fyllda av akrobatik, clowneri och en lek med de samiska språken.
Medverkande:

Patricia Fjellgren är samisk språkarbetare som under våren 2017 vann Språkrådets minoritetsspråkpris. Patricia fick priset för sitt glädjefulla och professionella arbete med att återuppliva de samiska språken. Tidigare har hon arbetat bland annat på Samiskt språkcentrum med språklig revitalisering.

Siri Hamari är mimare och skådespelare. Hon är uppvuxen i en cirkusfamilj och är en av initiativtagarna till Cirkus Cirkör. Hon har tidigare medverkat i Ur kaos föds allt, , Trix och Havfruen, där hon gjorde rollerna som sjöhäxan och prinsessan. Siri har också arbetat på Göteborgs stadsteater där hon bland annat spelade Indras dotter i Strindbergs Ett drömspel.

Erik Rosales är mediaperformer med rötterna i gatuscenen och grundare av internationellt hyllade scenkonstgruppen Sirqus Alfon. Parallellt med detta driver Erik också duon D1gits tillsammans med magikern Charlie Caper. D1gits utvecklar presentationskoncept genom magi, iPadteknologi, hologram och robotik.

Elina Israelsson är från Gällivare och arbetar som skådespelare vid Giron Sámi Teáhter. Hon är utbildad vid Kulturama i Stockholm och Performing Arts School i Göteborg inom sång, dans och teater med inriktning på show/musikal. Elina talar lulesamiska och svenska.
Praktiska förutsättningar

Språkcirkusen är helt kostnadsfri eftersom den stöds av Nordisk Kulturkontakt under våren 2018. Varje uppsättning utformas tillsammans med arrangören och behöver:

• Ett rum, minst 8x8 meter med 4 meter i takhöjd, där vi kan slå upp vårt tält, exempelvis en gymnastiksal eller en aula
• Gymnastikmattor
• Eluttag och ett uppvärmt rum
• En barngrupp, max 20
• Närvaro och hjälp av befintlig pedagogisk personal
Kontakt för Språkcirkus på plats: Patricia Fjellgren, patricia.fjellgren@gmail.com, Tel. 073-845 68 77

Kontakt för arrangörer: Tomas Bokstad, tomas@kulturkapital.com, Tel. 070-585 84 05
Stacks Image 115709