Doala dolat heakkas/Håll elden levande – premiär 3 maj i Kiruna

Ailo Gaup var journalist, författare, teaterpionjär, kulturell medlare, en respekterad shaman, noaidi. Och en far. Denna föreställning är en expedition till hans litterära värld, ackompanjerad av jojk och musik.

Ailo Gaup var journalist, schaman, och välpublicerad författare och en av grundarna till Beaivváš Sámi Našunálateáhter i Kauotkeino, Norge. Han debuterade 1982 med diktsamlingen Joiken og kniven följt av I Stallos natt (1984) och Under dobbel stjernehimmel (1986).

Ailo Gaup hade en betydande uppgift i samhället som kommunikatör med det osynliga. Hans liv som en andlig visionär gjorde hans familj väldigt stor och han ansvarade för mångas välmående psykiskt och fysiskt.

Genom hans liv och i lyriken, där hans shamanska ådra kommer fram starkt, väver han sirligt fram en värld där livet och det sårbara gestaltas gentemot människans hunger och rovdrift.

– Ailo Gaup är en intressant tänkare. Det är på tiden att hans enorma arbete för det samiska lyfts fram, säger Åsa Simma, teaterchef vid Giron Sámi Teáhter.

Håll Elden Levande/Doala Dolat Heakkas sätts upp i regi av Laura Jäntti. Premiär den 3 maj på Giron Sámi Teáhter i Kiruna med efterföljande sommarturné i Sverige, Norge och Finland.

Motstånd som drivkraft i teater? Ett aktivistiskt samtal om strömningar i de konstnärliga uttrycken bland samer

Välkommen till seminariet där du möter dem som är med när och där det händer, de som iakttar och omsätter sina upplevelser och kunskaper till konst, opinion och aktivism.

Onsdag 3 februari kl. 13.00–16.00, Sparbankssalen på Ája, Jokkmokk. Ingång: baksidan Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum.

Lyssna till Ánde Somby, förste amanuensis jur. dr, om hans erfarenheter från Altakampen, kraften i kampsånger och värdet av synlighet. Britta Marakatt Labba, bildkonstnär, hedersdoktor och Ganneviksstipendiat, om att brodera starka scenarier och om sin roll som konstnär. Anders Sunna, konstnär, om att använda konsten som vapen. Hör slöjdaren och urfolkskonstnären Maj Doris Rimpi berätta om hur teatergruppen Dálvadis föddes ur motstånd, skådespelaren Sarakka Gaup om att delta i samiska aktioner internationellt, och regissören Pauliina Feodoroff om smart aktivism och nästa teaterprojekt; CO2lonial NATION. Dagen genomförs under ledning av Åsa Simma och Erika Unnes från Giron Sámi Teáhter.

Ingen föranmälan. Fri entré. Arrangör: Giron Sámi Teáhter. Vid frågor kontakta Erika Unnes, 070–209 43 92, erika@samiteahter.org.
Nästa sida >