Nya pressbilder och besök av media

Det drar emot slutet på veckan. På teatern närmar sig nypremiär och de sista förberedelserna pågår. 

Pressbilderna till Bullá-Muv buoremus boatsoj/Mu buoremus boazu, Bullá - Min bästa ren med den nya ensemblen är på plats. De är tagna av Hans-Olof Utsi. Bilderna speglar lek och vänskap emellan vännerna Nils-Johan, hunden Jojo och renen Bullá. Du ser även bilderna på programbladet, som är en hälsning till barnen från Nils-Johan och hans vänner.

I torsdags var samisk media och NSD på besök och kikade på repetitionerna, som framfördes på lule- och nordsamiska. Det är en ny språkversion och den som nypremiären framförs på. Därefter går föreställningen ut på turné i två språkuppsättningar. Här kan du läsa artikeln i NSD samt lyssna till inslaget från Sameradion.

En intensiv höst

Nu är alla tillbaka efter sommarturné och semester och en hel del händer inom teatern. 

Vi börjar med att hälsa några nya medarbetare välkomna; Rita Hjelm, skådespelare och Susanne Karlsson, vikarierande producent.

I höst lyfter teatern det lulesamiska språket i den uppskattade interaktiva barnföreställningen Bullá – Muv buoremus boatsoj / Mu buoremus boazu / Min bästa ren. Repetitionerna är i full gång och skådespelarna lär sig den i två språkversioner; helt på lule- och nordsamiska och på svenska med inslag av lule- och nordsamsika. Passa på att boka in den som skolföreställning eller offentligt arrangemang. Vi lovar att det kommer att svänga!

Under förra veckan var teatern på plats i Dearna/Tärnaby för att berätta om nästa produktion och för att komma i kontakt med samer i området för att lyssna till deras berättelser. Vi hoppas att vi i samråd kan använda dessa personliga berättelser i arbetet med föreställningen CO2lonial NATION. Det är en teatralisk sannings- och försoningskommission som iscensätter vad en liknande verklig process skulle kunna göra med relationerna mellan Finland, Sverige, Norge, Ryssland och samerna.

Dagbrott är en ett humoristiskt drama om bultande hjärtan, stora planer och spruckna drömmar som Giron Sámi Teáhter gör i samarbete med Riksteatern. Det är vardagsnära om gruvor, längtan och pirrig passion! Den har premiär den 30 september i Lomma, turnerar genom Sverige och spelar i Kiruna den 4 december. Var spelar den närmast dig? Kika in i kalendarium för närmaste ort. Boka in i kalendern redan nu!

Recension: Giron Sámi Teáhter: ”Doala dolat heakkas/Håll elden levande”

Av Ingegärd Waaranperä, DN. Publicerat den 5 juli 2016.

”Ett liv mellan drömtid och verklighet växer fram, en spegling av den samiska värld som förlorats ... det självklara sättet att hantera magin, shamanismen, och det nära förhållandet till naturen som skapar stämningen: det är så enkelt och naturligt, helt utan pretentiös nyandlighet men med lekfullt, begåvat allvar i jojkar, sånger och skådespeleri och en musikalitet som för tanken till Peter Oskarsons Den stora vreden på 80-talet, fast i miniformat.” Läs mer >
Nästa sida >