Giron Sámi Teáhter firade solståndet med hela världen – 24 timmar med kultur

21 juni inträffade sommarsolståndet, dagen då solen står stilla. 

Firande av solståndet kunde följas över hela världen genom Solstice2016, ett globalt konstperformance som streamades dygnet runt och som täckte alla jordens tidszoner. Programmet med poesi som inkluderar ursprungsspråk och hotade språk, musik på intressanta platser, naturliga ljud och mycket mer kan du se här. Sápmi och Giron Sámi Teáhter var med i firandet. Inslaget visades i livesändningen den 21 juni mellan 17.00–18.00.

Idén att följa solståndets ögonblick runtom i världen inkluderar alla typer av mänskliga erfarenheter, vad de ser och vad de hör, hur de firar solståndet. Det är helt nytt helt enkelt för att det inte varit möjligt tidigare. Radiovågor kan faktiskt nå runt om i världen, men nu i Internet-eran gör vi det utan tvekan hela tiden. Det är bara en fråga om fragment av en sekund.

Recension: Ailo Gaup på Giron Sámi Teáther i ”Håll elden levande”

Recension av Maria Edström, Sveriges Radio P1 Kultur/Kulturnytt. Publicerat den 7 juni 2016.

”...det här är en så vacker och böljande föreställning för alla åldrar och på fyra språk – och om ett slags schamanism eller urfolkstro har använts slarvigt eller new-ageaktigt av västerlandet och storsamhället – så återförs den här helhetstanken runt människa, djur och natur till någonting mycket viktigare och angelägnare för vårt klimatstressade lilla klot. En väg, ett sätt att se, som plötsligt känns mycket modernt.” Läs mer >

Michael Lindblad ny styrelseordförande

Michael Lindblad är ny styrelseordförande vid Giron Sámi Teáhter. Han valdes in vid teaterns årsmöte i Kiruna.

– Giron Sámi Teáhter är ett viktigt flaggskepp. Mitt mål är att verka på nationell nivå för att höja teaterns status till en samisk nationalscen. Det ligger i linje med mina tankar om det nödvändiga i att stärka den samiska infrastrukturen inom kulturområdet. Det behövs en översyn av hela den statliga kulturpolitiken på det samiska området, säger Michael Lindblad.

Michael Lindblad är ordförande i Såhkie Umeå Sameförening sedan sjutton år med huvudansvar för Ubmejen Biejvieh. Han har varit ledare för det samiska konstnärliga rådet som bildades för att utveckla och kvalitetssäkra det samiska programmet under Umeås kulturhuvudstadsår 2014. Han efterträder Sara Larsson på posten som styrelseordförande.
Foto: Eva Conradzon
Next page >