Giron Sámi Teáhter
är det samiska folkets teater och en angelägenhet för hela Sverige.
Teatern har sina rötter till den fria teatergruppen Dálvadis, en pionjärverksamhet utan fast scen, som spelade på samiska språk med turnéer i Norden, Europa och Kanada.
1992 etablerades Sámi Teáhter och bytte namn till Giron Sámi Teáhter 2009. Teatern har egen scen, lokaler och administration i Kiruna. Giron Sámi Teáhters uppdrag är att bedriva professionell scenkonst med den samiska kulturen och identiteten som grund och främja de samiska språken genom att lyfta samhällsaktuella frågor.
Giron Sámi Teáhter är en viktig arena för scenkonst och utvecklar scenkonst som främst vänder sig till alla samer. De olika produktionerna riktar sig till barn, ungdomar, vuxna och äldre. Teatern har en repertoar där publiken kan ta del av föreställningar utifrån sitt eget modersmål och sina språkkunskaper. Det innebär att samiska språk och svenska används som scenspråk.
Alla teaterns föreställningar turnerar i det samiska traditionella bosättningsområdet, Sápmi samt i övriga delar av Norden.
Teatern verkar bildande genom att ta initiativ till seminarier och erbjuda samtal mellan vetenskap och scenkonst.
Teatern bedriver utvecklingsarbete inom manusskrivande och verkar för att stimulera teaterintresset.
Uppdragsgivare
Regleringsbrev från Kulturdepartementet via Sametinget.
Finansiering
Kulturdepartementet via Sametinget, RN Region Norrbotten, RV Region Västerbotten, Kiruna och Storumans kommuner. Därutöver ansöks om extern finansiering för projekt.