Håll elden levande baseras på Ailo Gaups diktsamlingar Under dobbel stjernehimmel, I Stallos natt, Joiken og kniven samt böckerna Sjamansonen och Inn i naturen. I föreställningen talas nord- och lulesamiska, svenska och norska.
Ailo Gaups dröm och mission var att föra det samiska kulturarvet vidare. Vår föreställning baserar på hans litterära verk. Den engagerar sig för en människas behov av att återkomma till sina rötter och upptäcka sin inre sanning.

Människan och naturen är en stor helhet; drömtiden finns i oss. Ailo hade förmågan att se det mytiska i vardagen och vardagen i det mytiska. Jag är tacksam för att ha fått möjligheten att vistas i hans värld.

Laura Jäntti, dramaturg och regissör

I början av åttiotalet stannade en gul bil utanför mitt hem. Han som körde hette Ailo Gaup, han sökte efter en skådespelare. Han bad mig följa med, viket jag gjorde. Resultatet blev Våra Vidder, Beaivvašteaterns första föreställning.

Jag fick en vän för livet, ett stöd och en vägvisare. Innan min vän Ailo Gaup tog sitt sista andetag, föddes tanken att synliggöra hans litterära verk.
Han skrev på norska, för att livet hade berövat honom hans modersmål. Samemissionen tog honom söderut, han var ett fosterbarn, hos främmande människor, hårda händer uppfostrade honom. Så småningom begav han sig norrut och hem. För att återigen lära sig den samiska kulturen. Jag hoppas hans ord även är tilldragande för ditt sinne.

Åsa Simma, Teaterchef

Manus, regi: Laura Jäntti
Regiassistent, dramaturg: Ana Yrsa Falenius
Kostymdesign: Pirjo Liiri-Majava, Solveig Labba
Ljus- och ljuddesign, foto: Ilkka Volanen
Kompositör: Paul Ol Jona Utsi, Per Fransson
Horninstrument: Åsa Simma, Eagle Bear Charles
Ljudtekniker: Mårten Eliasson, Jonas Pietikäinen
Blandteknik i affischbild: Ulrika Tapio Blind
Originalbild: Verdens Gang
Sömmerskor: Solveig Labba, Monica Blind, Siru Kemppi
Björnskinn: Eagle Bear Charles
Översättare: Inger Gunhild Maria Tapio, Britt-Inger Sikku, Jon Erling Utsi
Språkcoach: Svea Päiviö
Skådespelare:
Sarakka Gaup, Elina Israelsson, Paul Ol Jona Utsi
Bokning, sälj, turnéläggning: Erika Unnes
Producent: Ellen Marit Labba
Teaterchef: Åsa Simma
Tack till: Turun Kaupunginteatteri, Iulie Aslaksen, Warren Brodey, Mari Boine, Mary Sarre, Eirik Myrhaug, Trond Parelius Johnsen

Urpremiär: 3 maj 2016

Föreställningen kan inte bokas.