Lajla är renskötare. Ung. Ensam? Nej, inte ensam. Hon är i renskogen! Pratar med förfäderna och renarna. De är där med henne. Hon känner sig trygg och glad.

Stå stark sa alltid de gamla. Mattarahkkas närvaro är fysisk. Urmödrar och fädrer har gått före, trampat samma marker, böjt undan videsnåren, vilat vid samma stenar.

Lajla ärvde deras liv. Hon valde detta liv. Hungrigt suger hon i sig deras visdom. Hon är nära livets kärna. I balans. Så smyger spår av ett lodjur in i renskocken...
Stacks Image 115747
Bild: Erica Huvva
Stacks Image 115749
Arven du fikk handlar om en tjej som drabbas av renskötarångest. Om slukhål inga sömntabletter kan fylla. Som snarar luftstrupen. Var är de kunniga som kan stödja och hjälpa? Trycket stiger, ventilen är liten.

Arven du fikk är en verklighetsberättelse från idag. Ett examensarbete som vidareutvecklats av Giron Sámi Teáther.
Spellokal: gymnastiksal eller större tomt utrymme.
Spelyta: minst 8 x 8 meter.
Takhöjd (över hela ytan): minst 3 meter.
Mörkläggning: ja, helt mörklagt. Mycket viktigt.
El: 16 A, 400 V
Byggtid: tre timmar.
Rivtid: en och en halv timma.
Bär-, bygg- och rivhjälp: två vuxna.
Pris: 8000 SEK.
Logi: två enkelrum, hotellstandard, en natt.
Ytterligare spelning i samma lokal: 5000 SEK, och två enkelrum, hotellstandard. Max två föreställningar per dag.

Är du intresserad? Vill du veta mer? Kontakta:
Maja Bonta, maja@samiteahter.org, Tel. 070-342 90 95.
Stacks Image 115763
Projektet är ett interregprojekt som pågår fram till 30 juni 2020. Målet är att skapa en grund för ett långsiktigt samarbete över landsgränsen mellan Sijti Jarnge i Hattfjelldal och ett samiskt center i Tärnaby.
Giron Sámi Teáhter deltar i projektet genom att tillföra innehåll som teaterworkshops, språkpedagogiskt arbete, föreställningar och samtal. Under projektets första 8 månader har barnföreställningen DEH! spelats i Tärnaby och två dagar med Språkcirkus har genomförts för samiska barn mellan 6 och 11 år. Nästa insats blir föreställningen Arven du fikk som får sin premiär i Tärnaby. Stödet från Europeiska regionala utvecklingsfonden gör arbetet möjligt.